Makat Sarkması Tedavi Yöntemleri
Bazı yanlış hareketler ile kaslarımızı yanlış kullanılması amacı ile ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Vücutta farklı kullanım amaçlarda farklı görevler üstlenmiş kaslarımız mevuttur. Bunlardan bazısı makat bölgesinde de dışkı yapmamıza ve kalın bağırsaktaki dışkıları dışarı vermemek için oluşturduğu mekanizmadır.
Anal fistül, makat fistül de denilen bir kanal mevuttur. Bu kanal, kalın bağırsak bitimi ile makat çıkış noktasındaki kanaldır. Bu fistül bazı belli sebepler neticesinde sarkma apar ve makat dışına taşar. İldin esneyerek dışa sarkması makat sarkması hastalığını meydana gelir.
Makat Sarkmasının Belirtisi
Makat sarkması cilt derisinin dışa esnemesi ve esnekliği ile sarkmasıdır. Buna kasların gevşek çalışması ya da kas tembelliği de denilebilmektedir. Makat sarkması sebebi ile çamaşırda dışkı sızması, koku, büyük abdesti tutamama gibi durumları doğuracaktır. Bazı sebepler ile meydana gelen bu rahatsızlık cerrahi operasyon ile iyileştirilmeye gidilebilir. Hastalar çoğunlukla çamaşır kirliliği yaşaması ve dışkılama sırasındaki problemler ile doktora başvurmaktadır. Kişi otururken de zorluk çektiği gibi kötü koku çekilmez bir hal alır. Kasların hareketlerdeki esnek, zayıf ve asıl görevini eksik yapması sebebi ile meydana gelebilecek dışkılama sırasında kalın bağırsağın son noktası olan kısmın dışarı sarkması da makat sarkması belirtilerinden biridir.
Makat Sarkması Sebepleri
Bazı yanlış hareketler ile farkından olmadan makat bölgesindeki kasları tembelleştirebilmektedir. Özellikle de bayanlarda doğum esnasında zorlu geçen gebelik neticesi sonasın da meydana gelmektedir. Gebe kadın doğum süresince ıkınma yapması makat sarkması sebepleri olabilir. Erkeklerde görülebilen bu rahatsızlık, kabızlık, bağırsak hastalıkları gibi sebeplerle de meydana gelmektedir. Kabızlık dönemlerinde aşırı dışkı yapma için ıkınma ve zorlama hastalığı meydana getirmektedir. Yapılan zorlu dışkılama esnasında pelvik taban yırtılması, kaslarda yırtılma sebeplerinden bir kaçıdır. Metabolizma sorunları sıklıkla, yanlış beslenme sebebi ile kabızlığın sık yaşanması gibi sebeplerle sonuçlar meydana gelmektedir. Fazla uzun süreli büyük abdesti tutma sebebi ile dışkılamadaki ısrarlar da aynı problemlere sebep olmaktadır.
Makat Sarkması Ameliyatları
Makat sarkması ameliyatları belirtiler ile saptandıktan sonra konusunda uzman hekim tarafından yapılmaktadır. Hastalığın oluşum gösterdiği büyüklüğe ve gerekliliğe göre birden fazla cerrahi işlem mevcuttur. Starr girişimi adı ile bilinen özel aletler ile anal fistül kanalına müdahale şeklidir. Prianel yöntem ile sarma yapan kalın bağırsağın kesilerek makat fistülü ile kalın bağırsak uçlarının ucu ucuna dikilmesi yöntemidir. Thiersch ameliyatı, makat etrafına yama yapma sureti ile dikiş konularak tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Delorme işlemi ile rektum kesilir, fazlalık deri alınır ve dikişlime ile dairesel koruma sağlanır. Mikulicz ameliyatı kaslara müdahale olarak da bilinen esnemiş bölgelerin fazlalığı alınması ile yapılır. Abdomial yöntem, karın bölgesinden giriş yapılması sureti ile genişlemiş, sarkmış bağırsağın kısaltılması ile tedavi edilen bir yöntemdir. Transsakralrektopeksi ile Muir tekniği gibi yöntemler kullanılmaktadır.