Makat Kaşıntısı Nedir?

Makat kaşıntısı bazı belli sebepler ile sebebi belli olmayan nedenlerden dolayı kaşıntı oluşmaktadır. Kaşıntı bir hastalık sebebi olabildiği gibi dıştan sebepler ile de meydana gelmektedir.

Dışkılama yapılan yerde kaşıntı oluşmasıdır. Kişiyi normal hayattan koparabilir, normal yaşantısına olumsuz etkileyebilir. Kalın bağırsak ile makat fistül kanalının birleştiği deri de karıntı meydana gelir. Kalın bağırsak içindeki pis birikintileri dışarı atılan bölge olması sebebi ile büyük bir hijyen gerektirmektedir. Bol su ile yıkanmadığı ya da peçete ile güzel silinmediği için bir miktar kalabilir.

Alerjik bir durum söz konusu olabilir. Cildin mikrop kapması ile alerjik reaksiyon gösterme hali kaşıntı ile ortaya çıkabilir. Bakteri artı kızarıklığa ve ciltte ödeme sebep olur. Bazı kişilerin bazı yemeklere karşı alerjisi olabilmektedir. Vücut atılımını yaparken de makat bölgesinde bakteri oluşumu gerçekleştirebilir. İnce cilt yapısı dışsal faktörler neticesinde kendini korumaya alır ve deride kalınlaşma, ödem ve kaşıntı ile belirti gösterir.

Makatta Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Kaşıntı sebebi birden fazla olabildiği gibi sebepsizde olabilmektedir. Çok baharat yenmesi sebebiyle de kaşıntı gerçekleşebilir. Fazla kilo alıp vermeler neticesinde tüm vücutta değişiklikler meydana gelir makat bölgesinde de genişleme ve küçülme ile çatlaklıklar oluşur. Bu çatlaklıklar kaşıntı yapabilir. Giysi kullanımlarına dikkat edilmesine dikkat edilmelidir. Plastik içerikli kumaşlarda alerjik kaşıntıya sebep olabilmektedir. Kullanılan tuvalet kâğıtları kalitesiz, kullanılan iç çamaşırı dantelli olması ciddin hassasiyetine göre kaşıntı yapabilmektedir. Saf su yerine ıslak mendil kullanımı, mendilin içindeki alkolik maddeler de sebep olabilmektedir. Anüs bölgesinin, denizden çıktıktan sonra, banyo ya da tuvaletten sonra güzel kurulanmaması kaşıntıya sebep olabilmektedir.

Makat Kaşıntı Tanısı

Makat kaşıntı tanısı bir takım muayene sonucu tespit edilmektedir. Bu şikâyet ile doktora giden kişi, doktorun yapacağı bazı muayene teknikleri süreçten geçer. Muayeneyi yapan doktor, göz ile muayene sonrası Sigmoidoskopi ve anaskopi ile cihazlar ile gözlemlenir. Kaşıntı oluşan yerde cilt kalınlaşması ve tırnak izi oluşacaktır.

Makatta Kaşıntı Nasıl Geçer?

Makat kaşıntı tedavisi, kişi kaşıntıya sebep olabilecek etkenler hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Sebep olabilecek etkenlere maruz kalıyorsa bu hareketleri değiştirmesi gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olan merhem kullanımı da bu problemi iki ya da üç günde geçirecektir. Pruzon merhem kullanımı önerilmektedir. Kişi fazla baharatlı yiyecek tüketimi de yapıyor olabilir. Yediklerine dikkat etmesi gerektiği gibi giydi giysi ve iç çamaşırının pamuklu olması sentetik madde içermemesine dikkat etmesi gerekmektedir. Tüm bu önlemlerden önce son derece hijyenik olmak, gerekli temizliği saf su kullanımı ile yapmak bu rahatsızlığın giderilmesinde fayda gösterecektir. Anüs bölgesi tuvalet sonrası ve banyo sonrası iyi kurulanması gerekmektedir. Hijyene dikkat edilmediğinde sadece kaşıntı değil aynı zamanda mantar oluşumu da kaşıntı ardından görülebilmektedir.