Makat Apsesi Tedavi Yöntemleri

Anal Fistül kalın bağırsağının bitiş noktası ile makat bölgesinin iç bölgesi arasındaki kısımdırMakat apsesi anal fistül kanalındaki deride koku oluşumu, iltihap ve sarı sıvı oluşumu oluşmaktadır.

Makat apsesi bazı belli koşullar ile ortaya çıkmakta ve ciddi problemler oluşturmaktadır. Cerrahi operasyon ile yapılan müdahaleler ile çözüm bulunmaktadır. Tedavi edilmediğinde kişiye hareketlerinde kısıtlılık ve koku rahatsızlığı ile oluşacak problemler getirmektedir. Oluşmuş makat apsesi öncelikle anal fistül kanalında bulunan iltihabın boşaltılması ve bununla birlikte devamında kişinin korunması daha dikkatli hareketler içinde olması da tekrarlamaması için gerek en önemli unsurların başında gelmektedir.

Makat Apsesi Neden Oluşur?

Makat apsesi oluşumu birden fazla neden ile ortaya çıkmaktadır. Farklı rahatsızlıklardan dolayı, şeker hastalığı, iltihap bağırsak hastalıkları, pelvikinflamatuar hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. Cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklar neticesinde, kıl ve ter bezlerinin makat bölgesindeki tıkanması ve mikrop kapması, makat çatlaması ile oluşacak iltihaplı rahatsızlıklar ve kortizon içeren krem, merhem gibi ilaç kullanımlarından kaynaklanabilmektedir. Kabızlık ve bağırsak hastalıkları makat apsesi oluşumunda en başta gelen sebeplerin başındadır. Kabızlık ile oluşan zorlama, ıkınma, bağırsakta biriken dışkı makat bölgesinde çatlaklık oluşturabilir. Bağırsaklardaki rahatsızlık iltihap akıntısı makata ulaştığında buradaki Fistülde birikebilir. Bu sebepler makat apsesi oluşumunu hızlandırır ve ciddi problemler oluşturup tedavi gerektirir.

Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Makat apse belirtisi makat Fistül kanalında şişme ile başlar. Ciddi bir koku ve rahatsız edici kasıntı yapabilir. Çamaşıra iltihap, irin akıntısı ya da dışkı suyu gibi sızabilir ve çamaşırı kirletir. Akıntı bazen kanamaya dönüşebilir. Oturup- kalkmakta hareket kısıtlaması, bazı kişilerde ağrı, sızlama, zonklama ve fistül kanalında ağrı hissi yapar. Bazı kişilerde ürümede zorluk çekme de görülebilmektedir. Büyük abdest yapılırken zorlanma, dışkı çıkartırken zorlanma ve ağrı hissi yapmaktadır. En belirgin özellikleri fark edildiğinde uzman doktora muayene olunmalı ve doktor tavsiyeleri ile hareket edilip, gerekli tedavi başlangıçlarını cerrahi operasyon yapılana kadar kontrollü uyulması gereklidir.

Makat Apsesi Tedavisi

Cerrahi bir işlem gerektiren makat apsesi tedavisi öncelikle makat Fistül kanalında birikmiş olan irini boşaltma yönüne gider. Bu yöntem cilde atılan kesi yardı ile yapılmaktadır. Makat fistülü boşaltıldıktan sonra oluşum yeri boş kalır ve kalan yerde iltihap tekrarlaması olmaması için ve doldurma amacı ile kauçuk, silikon ya da dren adı verilen Penroz yerleştirilir. Hasta cerrahi müdahaleden bir gün sonra rahatlama hisseder. Şikâyetlerinin devam etmesi durumunda, ateş bulantı ve kusma gibi belirtiler kesi atılan deride iltihaplanma oluşmasının da belirtisi olabildiği gibi işlemi gerçekleştiren doktoruna tekrar göstermesi gerekmektedir. İltihabın giderilmesi için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Eğer bu iltihap fistül içinde tekrarlama ise antibiyotik kullanılmaz, farklı bir yöntem ya da tekrar cerrahi müdahale gerektirebilir.