Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?
Kabızlık, bir hafta içerisinde üç defadan az bağırsak hareketlerindeki azalmalar olup, bir sindirim sorunudur. Günlük 2-3 kez tuvalete gitme ihtiyacı hissederken, kabızlık sorunu olan kişinin 2-3 günde büyük tuvaletinin gelmesidir.
Kabızlıkta, büyük tuvaletimizi yaparken dışkı sertleşir ve böylece ağrılı bir durum ve tuvaletini yapamama sorunu ortaya çıkmaktadır.
Kabızlık Belirtileri
- Karnımızda ve bağırsaklardan ses gelmesi
- Gaz sıkışması ve ağrılı bir kıvranma
- Dışkının kuru ve sert olması
- Depresyon ve yemek yeme alışkanlıklarında dengesiz beslenme
- Vücutta sıvı kaybının çok olması, kabızlık, yaşlı kişilerde daha fazla görülür.
Kabızlık Tedavi Şekli
Kabızlık nedeni iyice bilindikten sonra tedaviye başlanılmalı ve doktorunuzdan reçete yazmasını isteyebilirsiniz. Kabızlığı ortadan kaldıran bir yöntem ise müshil ilaçları olup yerinde ve dozunda kullanılmalıdır. Bol bol su içmeli ve lif yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir.
Kabızlığa İyi Gelen Gıdalar
Limon, limon ve limon suyu kabızlığa çok iyi gelen bir bitkidir. Sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı ortadan kaldırır. İncir, lif ve kalsiyum yönünden zengin olan incir tüketildiği andan itibaren etkili bir kabızlık gidericidir. Bal, günlük tüketilen bal kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Üzüm, lif yönünden zengin bir olmakla berber kuru ve yaş olarak tüketilebilir. Zeytinyağı, bağırsak ve sindirim hareketlerini en iyi düzenleyen bir bitkidir. Kahve, günlük bir veya iki fincan kahve kabızlığa iyi gelmektedir. Yoğurt, sindirim sistemini düzenleyici ve vücuttaki iyi bakterilere yardımcı bir besindir.
Kabızlık sorunu günlük hareket ve dolaşma yönünden hareketsiz kişilerde daha sık görülür, bunlar yaşlı ve hasta yatan kişilerdir. Kötü ve dengesiz beslenmeler kabızlığa yol açan nedenler arasında yer almaktadır. Hamile kadınlarda ve seyahat eden kişilerde kabızlık sorunu baş göstermektedir. Hormonal dengesizlikler ve sürekli ilaç kullanan kişilerde de kabızlık ortaya çıkmaktadır. Hangi durumlarda doktora başvurmalıyız: Uzun süren ve kalıcı bir hal almış durumlarda, bağırsak hareketlerinde sürekli bir atış ve azalma söz konusu olduğunda, dışkıda kan ve karında ağrının sürekli olması gibi durumlarda lütfen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Kabızlığa iyi gelen bitkilerden tüketmek ve günlük hayatımızda yeterince hareket, yürüyüş yapmalıyız, bol bol su ve lif zengini gıdalar tüketmek, hayatımızı rahatsız eden kabızlığın giderilmesinde büyük rol oynamaktadır. Kayısı ve erik gibi gıdalarda günlük tüketilebilir.
Bilhassa kış mevsimi ve sonbaharda soğuk hava ve hareket sonucu terleme ve üşümenin de bağırsak hareketleri üzerinde etkisi bulunmakta ve vücudumuzu dış etkenlere karşı sağlıklı ve doğal gıdalarla savunma mekanizmasını güçlendirmemiz gerekir. Basur rahatsızlığı olan kişilerin soğuk ortamlara dikkat etmesi gerekir, en ufak bir üşütme sonucu basurun tekrarı ve kabızlığı da beraberinde getirecektir. Uzun süren kabızlık şikayeti için acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna durumunuzu bildiriniz. Sağlıklı bir hayat için dengeli ve bol vitamin içeren doğal gıdalar tüketmeniz gerekir.